O nama

1995. godine osnovan je LSZŽ (Lovački savez Zadarske županije).

Osnovali su ga lovci Lovačkih društava iz bivših Lovačkih saveza općina Zadar, Biograd, Benkovac, Obrovac, Knin i lovci LD “Cvituša” iz Lovinca. Bilo je to u vrijeme Zadarsko-kninske županije. Za predsjednika je izabran Frane Zorica iz Biograda, za tajnika Mario Štulić iz Nina, a za poslovnog tajnika Đorđe Maršić.

Sastanci su se održavali u prostorijama LD “Diana” u Zadru, a sazivali su se prema potrebi. Član HLS-a u IO bio je Ante Peša, prof.

Formiranjem Zadarske županije (ZŽ) iz sastava Saveza odlaze LD “Cvituša” iz Lovinca i LD “Knin” iz Knina.

1998. godine formira se Lovački savez od LU ili LD iz novoformirane ZŽ-e.

 U Savez pristupaju LU “Diana” iz Zadra, LU “Jarebica” Nin, LU Biograd. LU Benkovac, LU “Kamenjarka” Obrovac, LU “Kamenjarka” iz Posedarja, LU “Kamenjarka” iz Paga, LU “Kobac” iz Ražanca, LU “Kuna” iz Poličnika, LU “Zec” iz Vira, LU “Velebit” Gračac i LU “Zec” iz Stankovaca.

1997. godine izašao je Zakon o udrugama (ZOU) i sva bivša LD nazvana su LU, a tijekom rada do danas mnoge su promijenile u Statutu ime ponovo u LD.

U novoformiranom Savezu odmah je mijenjan Statut usklađen sa Zakonom o udrugama (ZOU). Za predsjednika je izabran Mate Radić, prof. delegat Skupštine iz LU “Kobac” Ražanac. Statutom je određeno na prijedlog Skupštine LSZŽ-e da sve LU ili LD daju svog predstavnika u IO LSZŽ, a s obzirom na broj članova – lovaca formirana je nova Skupština Saveza i to po principu: do 100 članova 2 delegata, od 100 članova i više 4 delegata. Formiran je i NO kao i druga tijela prema ZOU. Tajnik saveza bira se natječajem. Upravo po raspisanom Natječaju izabran je Siniša Štulić, dipl. ing. agronomije.

Ured ostaje u prostorima LU “Diana” sve do uređenja novih prostora 2003. godine.

Član IO HLS-a postao je predsjednik LSZŽ-e Mate Radić, prof.

1998. godine došlo je do nasilnog prestanka rada HLS-a i prestanka članstva HLS-a u CIC-u (Međunarodna asocijacija lovaca). Učinjen je veliki napor predsjednika LS-a Splitsko-dalmatinske županije, Zadarske županije, Osiječke županije, Sisačko-moslovačke županije, Varaždinske i Međimurske županije da se sazove Skupština HLS-a i izabere novo rukovodstvo, kao i tijela u Savezu. Bilo je to 26.06.1998. godine.

Za jednog od dva (2) dopredsjednika izabran je Mate Radić, prof. iz Zadra.

Zahvaljujući upornom radu novoizabranih tijela HLS-a uz veliku podršku vodstva lovaca iz Italije gosp. senatora CONTA DR. FRANCA PERSINIJA – predsjednik FACE-a (Europska asocijacija lovaca) i predsjednika LS Italije gosp. DR. GIACOMA ROSINIJA već 1999. godine na Generalnoj Skupštini CIC-a u Italiji (Milano) HLS je primljen ponovo u članstvo CIC-a. Ovo napominjem zato što se danas govori o tome da HLS nije bio isključen iz CIC-a. Cijela delegacija lovaca iz HLS-a prisustvovala je ponovnom primanju na Generalnoj Skupštini. U delegaciji su bili: ĐURO DEČAK – predsjednik HLS-a, MATE RADIĆ – dopredsjednik HLS-a, IVO LOVRIĆ, član IOHLS-a, STJEPAN DARABUŠ, član IO HLS-a, BOŽIDAR TERZIĆ, član IO HLS-a, ŽELJKO ŠTAHAN, član IO HLS-a, pok. STANKO TOPIĆ i PAVLE VRATARIĆ kao vanjski članovi. Ova delegacija ostala je u sastavu do kraja mandata 2002. godine.

Iste 1999. godine HLS – primljen je kao 13. član u Europsku asocijaciju lovaca FACE, a u delegaciji su bili dopredsjednici HLS-a Mate Radić, Anton Terzić i član IO HLS-a Stjepan Darabuš.

Čitatelji ove Monografije trebaju znati da je HLS primljen u članstvo međunarodnih asocijacija lovaca zahvaljujući između ostalih i FULVIU TITONELU, profesoru-lovcu iz Umaga (Savudrija) koji je pripomogao da svojim poznanstvom u CIC-u i FACE-u olakša put u članstvo HLS-u.

Navedeno sam istakao da se vidi doprinos LSZŽ-e u radu HLS. Dodamo li ovome i značajnu ulogu naših delegata u povjerenstvima za kinologiju, streljaštvo, lovni turizam, a posebno u povjerenstvu za izobrazbu kadrova u lovstvu gdje je delegat ove županije prof. Mate Radić vodio ovo povjerenstvo punih devet godina, kao i članstvo u NO HLS-a,onda je sigurno da je doprinos LSZŽ u radu HLS-a vrlo značajan. Bili su to delegati: Mate Radić, Rajko Zurak, Đuro Ivanović, Milan Žuža i Miljenko Badurina.

Djelatnost ovog Saveza vidljiva je u organizaciji rada s lovcima. Potrebno je istaknuti prisustvo naših lovaca na dvije značajne obljetnice HLS-a – 120 godina organiziranog lovstva u Hrvatskoj i 80 godina nastanka HLS-a.

Vodstvo LSZŽ-e uspjelo je vratiti u Savez sva LD (LU) na području Zadarske županije i doseći vrlo značajan broj u članstvu HLS-a,oko 2900 lovaca. U proteklih 12 godina rada ovog Saveza ispite za lovce položilo je oko 1100 lovaca. Osposobljeno je 18 ocjenjivača trofeja, veći broj lovočuvara i predavača-ispitivača. Svi osposobljeni predavači-ispitivači imaju VSS.

Od 1999. godine primjenjuje se i Pravilnik o nagrađivanju najuspješnijih LD (LU) uz zajedničku suradnju s odjelom za lovstvo u Zadarskoj županiji i sa suglasnošću lovnog inspektora. Ova nagrada prihvaćena je od velikog broja lovaca i njihovih društava, a unaprijedila je lovnu djelatnost i razvila natjecateljski duh u LD. Od iste godine pri kraju lovne sezone u veljači se održava Lovačka večer u poznatom zadarskom hotelu “Kolovare”. Ova večer postala je tradicija zadarskih lovaca nastala u vrijeme prvog LD “Zara” 1857. godine. Zabava je otvorenog tipa kojoj prisustvuju i ljubitelji prirode kao i gosti iz unutrašnjosti RH. Česti gosti su Predsjednik HLS-a sa svojim suradnicima, djelatnici Ministarstava, župan, gradonačelnici i načelnici općina kao i Saborski zastupnici ZŽ.

Uz tradicionalni lovački meni, lutriju s lovnom divljači, umjetnički radovi na temu lova i zaštite prirode, glazbeni bend i poznati estradni pjevači i klape (Tedi Spalato, Đani Maršan, Vinko Coce, klapa Intrade itd.)

Svake godine pred Božić priređuje se domjenak na koji dolaze članovi IO i NO, voditelji povjerenstva LSZŽ-e, predsjednici i tajnici LU, predavači i ispitivači i delegati u Skupštini HLS-a.

Suradnja sa Županijom, lovnim inspektorom, gradonačelnicima i načelnicima općina je primjerna uz obostrano zadovoljstvo.

Uz izabrana tijela Skupštine, tajnika Siniše Štulića (jedinog profesionalca) i honorarne djelatnice gospođe Jasne Đerđa, uvijek smo na usluzi za sve lovce ZŽ radnim danom od 8-16 sati, a prema potrebi i subotom. Otuda i velike pohvale svih kojima pružamo usluge.

Svake godine održava se sveta misa uz sjećanje na sv. Huberta u gradu Zadru i mjestima djelovanja LD.

Osnovni podaci
Lovački savez Zadarske županije
PredsjednikDamir Perić
e-mail: ls.zadarske@hls.t-com.hr
web: www.lszd.hr
TajnikRoko Pavić
023/239-210
099/6060-629
e-mail: ls.zadarske@hls.t-com.hr
web: www.lszd.hr
DopresjednikNeven Jurjević
NazivLovački savez Zadarske županije
AdresaUl. Ivana Mažuranića 32 a
23000 Zadar
OIB24104332913
Datum osnivanja
1995.
Broj članova 2017. godine2427
Broj žena – lovkinja8
Prosječna starost lovaca/
Broj lovačkih društava – udruga19