image04

Održano županisko natijecanje u lovnom streljaštvu LSZŽ

Na obnovljenoj i moderniziranoj zadarskoj streljani, smještenoj na periferiji grada Zadra u predjelu Žmirići, održano je  u skladu s propisima Hrvatskog Lovačkog saveza, županijsko ekipno i pojedinačno lovačko natjecanje u disciplini lovački Trap,Parcur i lovački karabin

Natjecanje s kojeg će zadarski pobjednici ići na državno takmičenje, kao i ona dva prethodna u gađanju lovačkim karabinom i lovačkim parkurom, koja su za zadarske lovce organizirani na streljani SK Omiš u Omišu, održat će se koncem mjeseca rujna ove godine na strelištu Bzenica u blizini Požege. Organizator ovonedjeljnog takmičenja, kao i ona dva prethodna u Omišu, bio je Lovački savez Zadarske županije i njegovi čelnici predsjednik Damir Perić, tajnik Roko Pavić i predsjednik Povjerenstva za  streljaštvo Đuro Ivanović. Regularnost takmičenja u Zadru i Omišu pratilo je i ocjenjivalo Povjerenstvo za lovno streljaštvo LSZŽ u sastavu Đuro Ivanović-predsjednik te članovi Luciano Ćustić i Roko Pavić sa zaduženim sucima u polju Antoniom Pavićem i Damirom Perićem. Natjecala su se dvadeset i četiri vrsna lovca- strijelca u rangu pojedinca i ekipno i to iz desetak Lovačkih društava s prostora Zadarske županije.

Mirno i sunčano ljetno vrijeme na streljani Žmirići išlo je na ruku strijelcima. Ništa nije ometalo let glinenih golubova, pa su postignuti izvanredni rezultati, puno bolji u odnosu na lanjsku godinu. Tako su u gađanju glinenih golubova te lovačkom karabinu i lovačkom parkuru, kad se sve zbroji i oduzme, ipak najviše spretnosti, brzine i dobro oko u ekipnoj konkurenciji iskazali prošlogodišnji pobjednici strijelci ekipe LD Kuna Poličnik osvojivši prvo mjesto s 267 bodova (Ante Matak, Luka Dundović i Mate Jurjević). Drugo mjesto sa 248 bodova osvojila je ekipa LD Zec s otoka Vira (Elvis Gospić, Mate Gospić Marko Gospić), dok su treće mjesto osvojili članovi ekipe LD Zec Stankovci uz 206 bodova(Šime Morić, Marijo Orlović i Luka Perica).

 

Među pojedincima najbolji rezultat ostvario je uz 94 prikupljena boda Elvis Gospić (Zec-Vir), drugo mjesto s 92 pogodaka pripalo je Anti Mataku (Kuna). Treće mjesto sa 88 bodova osvojio je Mate Jurjević (Kuna), četvrto s 87 bodova Luka Dundović (Kuna), peti je sa 85 bodova bio Dragan Maričić (Diana-Zadar) dok je posljednje šesto mjesto uz 83 pogodaka pripalo Šimi Moriću (Zec-Stankovci). Marko Gospić i Antonio Pavić imenovani su rezervama u slučaju da netko od prethodnih šest strijelaca u međuvremenu odustane.

Najuspješnijima su medalje i pehare uručili čelnik Lovačkog saveza Zadarske županije Perić, predsjednik zadarskog streljačkog kluba „Lovac“ Danijel Telesmanić Did te predsjednik zadarskog Lovačkog društva „Prepelica“ Luciano Ćustić.

U ime organizatora okupljenim sudionicima te posebno pobjednicima prigodnim se riječima obratio predsjednik LSZŽ Damir Perić. On je uz ostalo pobjednicima poželio puno sreće i streljačkog duha u predstavljanju Zadarske županije na državnom natjecanju, obećavši im kako će on i njegovi suradnici kao i u svim prethodnim godinama, učiniti sve da zadarski strijelci budu maksimalno spremni kako u financijskom tako i u moralnom pogledu za državno takmičenje. Također je zahvalio nazočnim čelnicima  SK Lovac na ustupanju strelišta na Žmirićima kao i lovcima Omiša koji su ugostili zadarske strijelce na tamošnjem njihovom strelištu.

Lovci strijelci takmičenje su okončali tradicionalnim pucanjem u kapu pobjednika natjecanja Elvisa Gospića, nakon čega je za svih priređen zajednički lovački ručak u uređenom predvorju streljane. Kažimo na kraju kako je nedjeljno takmičenje, na veliko zadovoljstvo svih takmičara i organizatora, popratio počasni predsjednik zadarskog SK Lovac te čuveni zadarski fotograf i doajen lovstva i kinologije, 90-godišnji Vjekoslav Vjeko Surać.

RIJEČ POBJEDNIKA ELVISA GOSPIĆA

- Budući da smo ja i članovi moje ekipe pridruženi članovi lovci LD Zec Vir, odlučili smo uz suglasnost predsjednika Zeca Igora Kapovića i njegovih suradnika, braniti njihove boje. To nam je bilo veliko priznanje i ujedno čast i dali smo sve od sebe, i ovi osvojeni pehari i medalje ubuduće će krasiti njihove vitrine. Ovo je ujedno rezultat dugogodišnjeg ustrajnog rada i treninga kako mene tako i članova moje ekipe.Organizacija u Omišu i ovdje u Zadru bila je vrhunska. Svi koji smo se plasirali na državno takmičenje, bez obzira iz kojeg Lovačkog društva dolazimo, učinit ćemo sve da u što boljem svijetlu predstavljamo Zadarsku županiju. Prije dvije godine na istom smo takmičenju osvojili drugo mjesto, dok ćemo ovaj put jurišati na sami tron, zaključio je prepun optimizma i želje za uspjehom Elvis Gospić.

Piše B. Božić

Foto B. Božić