smotra_policnik

U Poličniku održana smotra i ispit prirođenih osobina za pse ptičare

Piše Branko Božić

Foto Branko Božić

Nakon što je tijekom subote više nego uspješno odrađen Kup ¨SV.Hubert¨, danas je također u organizaciji krovne Lovačke institucije u Zadarskoj županiji, upriličena još jedna iznimno važna lovno-kinološka manifestacija. U okviru ovogodišnjeg plana i programa rada, uz potporu na terenu lovaca Lovačkog društva ¨Kuna¨ iz Poličnika i njihovog predsjednika Ferdinanda Milina, a sve naravno pod okriljem Hrvatskog lovačkog saveza, upriličena je smotra i ispit prirođenih osobina za lovačke pse ptičare (IPO).

IPO je proveden po pravilniku Hrvatskog lovačkog saveza, a uz ostalo je sadržavao ocjenu enterijera, ispit prirođenih osobina te provjeru rada na terenu. U idealnim vremenskim uvjetima te uz obilje pernate divljači, u prvom redu poljske jarebice trčke, fazana i prepelica, manifestacija je više nego uspješno provedena unutar prostora zajedničkog otvorenog  lovišta XIII/122 – lovoovlaštenika LD ¨Kuna¨ Poličnik. Uglavnom je riječi o kontinentalnim i otočnim lovačkim psima, njih 15, što su ih vlasnici doveli iz raznih krajeva Zadarske županije.

Smotru su pod budnim okom tajnika LSZŽ Roka Pavića, obavili stručno i profesionalno renomirani kinološki suci Davor Vranić iz Visočana, koji je ujedno i predsjednik Povjerenstva za lovnu kinologiju LSZŽ, te kolega mu Ivica Stulić iz Nina. Valja istaknuti da je i ovom prilikom ispit prirođenih osobina u organizaciji u cijelosti bio besplatan za sve članove LSZŽ to jest HLS.

-Svi psi sada, kada su položili ispit uz vrlo visoke ocjene, mogu bez ograničenja krenuti u lov.Ovom prilikom u svoje osobno, te u ime opravdano odsutnog predsjednika Damira Perića, kao i sudaca ocjenjivača, želim svim lovcima mnogo uspjeha i zajedničkog druženja, ne samo u lovištima nego i van njihovih granica. Naš zajednički zadatak je bio i ostao, da unapređujemo naša lovišta te da čuvamo i sačuvamo u njima fond divljači za buduće naše naraštaje, rekao je uz ostalo čestitajući okupljenim sudionicima tajnik Lovačkog saveza Zadarske županije Roko Pavić.