1695813344625

ZADARSKI LOVCI I KINOLOZI KONAČNO NA ZAJEDNIČKOM PROJEKTU -NA ¨HUBERTU¨- NAJBOLJI NINJANIN IVICA STULIĆ

Ono što se tako reći do jučer činilo nemogućim, na svu sreću postalo je stvarnost. Naime, na opće zadovoljstvo i odobravanje hrvatskih lovaca s jedne te hrvatskih kinologa s druge strane, konačno su vodstva Hrvatskog Lovačkog saveza i Hrvatskog kinološkog saveza sjela za zajednički stol. A za istim tim stolom u nazočnosti dvojice predsjednika Ivice Budora i Branka Šare, dogovorena je buduća svekolika  zajednička suradnja na svim poljima djelovanja, što se jednom riječju može kazati, kako je učinjena povijesni korak  na budućem razvoju lovstva i kinologije na području Republike Hrvatske.

Da je tomu uistinu tako vidjeli smo uživo tijekom subote i nedjelje 23 i 24 rujna u otvorenom lovištu XIII/118 Nin, kojim gospodari ninski Lovačko društvo ¨Jarebica 1923¨, unutar kojeg  je upriličeno izlučno natjecanje za državno prvenstvo u kupu Sv.Huberta na županijskoj razini. Navedenu lovno-kinološku manifestaciju organizirali su po prvi put skupa Lovački savez Zadarske županije s predsjednikom Damirom Perićem i Kinološko društvo ¨Dalmatinski pas¨ s predsjednikom Brankom Šarom, koji je kao što se zna ujedno i čelnik HKS.

Natjecanje kojem su pristupili lovci i kinolozi sa njihovim psima iz većeg broja Lovačkih i Kinoloških društava s prostora Zadarske županije, održano je u idealnim terenskim i vremenskim prilikama na daleko čuvenim ninskim lovnim terenima izuzetno bogatim divljači, u ovom slučaju fazanskom populacijom. Uz sve mjere predostrožnosti  takmičenje je od početka do kraja proteklo u prijateljskoj i drugarskoj atmosferi. Radilo se na terenu u lovno-kinološkim baterijama pod budnim okom voditelja istih poznatog ninskog lovca Marina Čvrljevića. Natjecanje su sudili iskusni i prekaljeni zadarski i hrvatski te ujedno međunarodni lovno-kinološki suci Davor Vranić, Neven Ljubičić, Berislav Bere Pucar i Dragan Žuža. Po njihovoj konačnoj statistici prvo mjesto pripalo je dugogodišnjem ninskom prekaljenom lovcu i kinologu Ivici Stuliću. On je sa svojim psom njemačkim kratkodlakim ptičarom pod imenom ¨Hidalgo od Piteše¨ osvojio najveći broj bodova. Drugo mjesto osvojio je sa njemačkom kratkodlakom ptičarkom pod nazivom ¨Numa od Piteše¨ također poznati ovdašnji domaći i međunarodni lovac i kinolog Marino Pernar, dok je treće mjesto sa psom epanjel breton pod imenom¨Roki¨ pripalo mladom i perspektvnom takmičaru Antoniu Maruni.  Osvajači triju prvih mjesta predstavljati će Zadarsku županiju na 14. po redu Državnom kupu Sv. Hubert,  HLS i HKS.

Odličja najboljima zajedno su uručili  predsjednici Perić i Šare. Zatvarajući ovogodišnji županijski Kup Sv. Hubert u lovačkoj kući domaćina ninske lovačke udruge, na lokalitetu Sabunike u Privlaci, njih dvojica čestitali su pobjednicima te su prigodnim riječima odali zahvalnost svim sudionicima kao i  sucima te posebno domaćim lovcima i njihovom predsjedniku Kažimiru Kaži Kolanoviću na iskazanom gostoprimstvu i tehničkoj pripomoći. Ovogodišnji lovačko-kinološki kup ¨Sv. Hubert¨ na kraju je okončan zajedničkim ukusnim lovačkim ručkom.

Napisao i snimio: Branko BOŽIĆ