image02

Lovački ispit položila su 74 lovca, te šest lovkinja i 20 lovočuvara

Piše Branko Božić

Foto Branko Božić

Završnim ispitima za lovce i lovočuvare okončane su obrazovne aktivnosti u Lovačkom savezu Zadarske županije za 2019 godinu. U četiri ovogodišnja održana turnusa, lovački ispit uspješno su položila 74 lovca, te šest lovkinja i 20 lovočuvara. Teorijski dijelovi seminara održani su u dvorani županijskog Lovačkog saveza u Zadru. Terenska pak nastava i gađanje realizirani su na strelištu letećih meta ‘Žmirići’, kojim gospodari zadarski streljački klub ‘Lovac’.

Tijekom posljednjeg turnusa, koji je okončan u četvrtak, 19. prosinca, osposobljena su nova 23 lovca i dva lovočuvara. Prije samog starta sa svim propozicijama, kako pismenog tako i usmenog ispita, kandidate je još jednom iznova upoznao tajnik Roko Pavić, nakon čega se krenulo sa poslom. Na opće zadovoljstvo polaznika i već prokušanih predavača-ispitivača Damira Perića -predsjednika ispitnog Povjerenstva te članova Roka Pavića, Davora Vranića, Rajka Zurka, Ivana Skoblara Milorada Alića, nakon dva sata rada sve je okončano uspješno i svi su kandidati uz iskazano veliko znanje tematike položili zadani ispit. Pojedinačna cijena ispita za lovca trenutno iznosi 2.400 kuna, a za lovočuvara 1.400 kuna. Od tog iznosa kojeg polaznici uplaćuju Hrvatskom Lovačkom savezu u Zagrebu, 400 kuna se po polazniku vraća na račun LSZŽ.

Nakon što su rezimirani kompletni rezultati te obznanjeni najuspješniji polaznici, budućim okupljenim mladim lovcima biranim riječima obratio se predsjednik Povjerenstva te ujedno čelnik LSZŽ Damir Perić.

- Dobro nam došli u obitelj od preko 60.000 hrvatskih lovaca. Zahvaljujem vam se u svoje osobno ime te ovdje nazočnih članova Povjerenstva za lovačke ispite. Živim u uvjerenju i dubokom nadanju kako ćete u vremenu koje je pred nama, u svojim matičnim lovačkim udrugama na prostoru naše županije, uz strije kolege lovce, najviše pozornosti posvetiti u prvom redu uzgoju i zaštiti te tek onda lovu divljači. Vjerujem u vas i vaše znanje te vas svih zajedno pozivam  da budete ekološki osviješteni što nam je danas itekako potrebno. Poznato nam je kako na području Zadarske županije trenutno egzistira 18 Lovačkih udruga s oko 3.000 lovaca. Što se pak tiče lovstva, Zadarska županija ima veliku perspektivu upravo zahvaljujući i vama ovdje okupljenima. Želim vam kao budućim mladim lovcima skrenuti pozornost da u lovištima poštujete lovačku etiku i običaje. Mi smo dužni uzimati iz lovišta samo ono što je u uzgoju. Nikako ne smijemo zadirati u matične fondove koji stvaraju reprodukciju. Moramo misliti i na pokoljenja koja će doći nakon nas – istaknuo je predsjednik Perić, te je na koncu svim novopečenim lovcima i lovočuvarima, kao i svim lovcima Zadarske županije i šire, poželio Dobru kob te čestit Božić kao i sretnu i uspješnu Novu 2020. godinu.

Inače, pored navedenih predavača, svoja lovačka znanja i iskustva ove su godine novim lovcima polaznicima u prethodna tri turnusa prenijele i slijedeće kolege, koje također imaju licence predavača-ispitivača, a to su Đuro Ivanović, Siniša Stulić, Željko Modrić, Lućano Ćustić Nikola Miletić.

LOVCI POSLJEDNJEG OVOGODIŠNJEG TURNUSA:

Robereto Barišić, Šime Beretin, Elvedin Bilaić, Stipe Brala, Dino Buterin, Robert Dragić, Filip Sičić, Marko Katić, Andro Klarin, Darko Labura, Hrvoje Maltež, Mateo Marinović, Jure Medić, Luka Miočić, Dominik Odžaković, Marijan Pavlović, Ivica Radan, Perica Rašin, Mihovil Šiša, Goran Vrcelj, Josip Vučetić, Frano Žunić i Miljenko Žuža. Najboljim polaznikom proglašen je Hrvoje Maltež.

LOVOČUVARI: Edi Lepur i Ivan Smojver.