img_20191111_101948971

LSZŽ u suradnji WWF Adrija organizirao radionici za poboljšanje komunikacije i suradnje u upravljanju populacijom vuka u RH

Zadar – Više od 20 dionika, izravno ili neizravno uključenih u upravljanje populacijom vuka u RH, unaprijedili su komunikacijske vještine tijekom radionice “Poboljšanje komunikacije i suradnje u upravljanju populacijom vuka (Canis lupus) na području Gorskog kotara, Like i Dalmacije”. Tijekom radionice koju su 11. i 12. studenoga u sklopu projekta LIFE EuroLargeCarnivores organizirali WWF Adria, Institut Elmauer i Lovački savez Zadarske županije, sudionici su razmijenili stavove uz konstruktivan dijalog što uspostavlja osnove za uspješnu suradnju vezanu uz problematiku povezanu s prisutnošću vuka u budućnosti.

“Dobar dijalog, ujedno i rješenje, leži u razumijevanju interesa i potreba svih zainteresiranih strana te uvažavanju njihovih stavova. Samo tako možemo zajedno dugoročno očuvati te karizmatične i značajne vrste”, istaknula je Andrea Solić iz WWF Adrije.

Na  radionici su sudjelovali  predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike, vještaci za procjenu šteta od vuka na domaćim životinjama, lovci, šumari, veterinari, uzgajivači stoke, nevladine organizacije i drugi. Bilo je gorljivih rasprava i suprotstavljenih argumenata, ali na kraju su se svi prisutni usuglasili kako bez izravne komunikacije i otvorene razmjene podataka ne može biti napretka u upravljanju vukom u RH. Dogovoreni su daljnji koraci usmjereni uglavnom na područje Dalmacije.

“Hvalevrijedna je inicijativa da se ovakva radionica održi u kraju gdje se javljaju problemi s velikim zvijerima, uz sudjelovanje ljudi koji najviše osjećaju prisutnost vuka u svakodnevnom životu. Iako se jednom radionicom ne mogu riješiti svi problemi, ona može dovesti do nekih odgovora kako bolje upravljati velikim zvijerima. Pozitivan pomak dogodio se kroz razgovor svih zainteresiranih strana o problemima s upravljanjem velikim zvijerima na području Gorskog kotara, Like i Dalmacije”.

Lucija Urli, sudionica radionice iz Uprave za zaštitu prirode Ministarstva zaštite okoliša i energetike, složila se s važnošću radionice zbog obrade tematike koja je iznimno korisna za poslove koje ona i drugi sudionici svakodnevno obavljaju. “Ovo je vrlo važno i za buduću suradnju različitih dionika u upravljanju populacijom vuka”, zaključila je.