45image18

U biogradu održano državno prvenstvo u radu lovačkih pasa „hls“ za 2019.godinu

Donosimo izvještaj o najboljim lovcima i psima iz Zadarske županije!

U organizaciji Hrvatskog lovačkog saveza i njegovog predsjednika Đure Dečaka te u suorganizaciji Lovačkog saveza Zadarske županije i Lovačkih udruga ¨Jarebica¨Biograd, ¨Vrana¨ Biograd te ¨Velebit¨¨ Gračac a sve pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede RH i ministrice Marije Vučković, na travnatim lovnim terenima Državnog otvorenog lovišta XIII/33 ¨Vrana¨lovoovlaštenika biogradske ¨Jarebice¨, u zaleđu hrvatskog kraljevskog grada Biograda, održan je tijekom petka i subote 8 i 9 studenog 11.državni lovnokinološki Kup ¨Sveti Hubert¨.U istom vremenskom terminu u gateru ¨Bruvno¨, kojim gospodari Lovačko društvo ¨Velebit¨Gračac, upriličen je 10.jubilarni državni Kup za pse glasnog gona u radu na divlju svinju.

U dvodevnoj priredbi u Kupu ¨Sv.Hubert¨sudjelovalo je 58 takmičara sa psima iz 18 hrvatskih Županija i grada Zagreba raspoređenih u 6 baterija. Njima je stručno, profesionalno i besprijekorno na terenu rukovodio dopredsjednik ¨Jarebice¨ Milan Patača uz domaće lovce vodiče Miroslava Birkića, Marina Šarića, Nikolu Birkića, Zorana Čirjaka, Denisa Kruneša i Antonia Bobanovića, a sve pod budnim okom agilnog i sve prisutnog predsjednika Ante Mitrovića te čelnika Lovačkog saveza Zadarske županije predsjednika Damira Perića i tajnika Roka Pavića. Bez  ijednog iskazanog prigovora upućenog od strane sudionika ili pak organizatora, manifestaciju lovstva i kinologije odradili su pohvalno po baterijama lovnokinološki suci Branko Riđan, Mato Kovačević, Zlatko Novak, Željko Petrin, Eliđo Kos, Tomislav Jelić, Lino Catela, Ivica Stulić, Anđelko Modrić, Branimir Šakić i Stjepan Kening pod vodstvom glavnog suca Davora Vranića.Po njihovoj konačnoj te stručno i podrobno prezentiranoj statistici s osvojena 164 boda u ekipnom natjecanju prvo mjesto uvjerljivo je osvojila postava LS-a Zadarske županije u čijem su sastavu bili Marino Pernar s psom NJKP ¨Numa od Piteše¨, Ante Matak također s NJKP ¨Rambo¨ te Josip Kovačević s ES ¨Tim Bella Dalmatinska¨.Njih su trojica za osvojeno prvo mjesto, uz ostala priznanja dobila i pet kilograma težak prijelazni pehar HLS-a, koji će u narednih 365 dana krasiti vitrine LSZŽ.

Drugo mjesto sa 158 bodova pripalo je postavi Grada Zagreba čije su boje branili Mile Jurišić sa psom NJKP ¨Happy Gleblins¨, Zvonimir Dupelj sa psom NJOP ¨Hari¨ i Hrvoje Kukaš s psom NJKP ¨Grillo Art Of Ferma¨. Treću poziciju osvojila je sa prikupljenih 156 bodova ekipa LS-a Primorsko-goranske županije, čije su boje branili Nikola Dujmović sa psom ES ¨Ellegant Alien¨, Bruno Kapor sa ES ¨Arko¨ te Boris Mulc sa NJOP pod imenom ¨Ava¨.

U pripetavanju za pojedinačnog pobjednika prvo mjesto s 79 bodova osvojio je sa psom NJOP ¨Raffo od Postića¨ lovac kinolog Vladimir Mirenić član LS-a Zagrebačke županije. Drugo mjesto sa 76 bodova osvojio je Marino Pernar član LS-a Zadarske županije sa psom ¨Numa od Piteše¨, dok je treće mjesto uz 69 bodova pripalo Ivoru Koliću i njegovom psu ES ¨Lotto¨ članu LS-a Istarske županije.

U pojedinačnom nadmetanju žena-lovkinja prvo mjesto sa 85 bodova osvojila je Andreja Farkaš članica LS Varaždinske županije, s psom NJOP ¨Boss od Zlatnog Polja¨, druga Petra Tomić članica LS Zagrebačke županije osvojila je 73 boda s psom NJOP ¨Zana od Cakića¨ dok je treće mjesto uz 64 boda pripalo Vilmi Alina Šoba, članici LS Karlovačke županije i njezinom psu NJOP ¨Ajša Vom Gsht¨.

U klasi pasa Španijela pojedinačno prvo mjesto sa 62 boda osvojio je Danijel Kosić član  LS-a Zagrebačke županije s psom NJP ¨Gana¨, drugo mjesto pripalo je uz 51 bod Mateji Starjački, također članici LS-a Zagrebačke županije, i njezinom psu EŠŠ ¨Brando od Hadžića¨ dok je treće mjesto s 37 osvojenih bodova pripalo Silviu Vargi članu LS-a Grada Zagreba i njegovom psu VŠŠ ¨Cyril Eric Avoir Du Nez¨.

U Kupu za pse glasnog gona, u radu na divlju svinju u gateru nastupilo je 24 takmičara iz 12 županija.Pojedinačno prvo mjesto s psom PG ¨Đeki¨ osvojio je sa 195 bodova Zvonko Dupelj član LS-a Grada Zagreba. Drugo mjesto s 191 bodom sa psom PG ¨Dona¨osvojio je Josip Nemet član LS-a Osječko-Baranjske županije, dok je treću poziciju uz 190 bodova osvojio sa psom PG ¨Cer¨Ivica Furač član LS-a Karlovačke županije. Ekipno prvo mjesto s 373 boda osvojila je postava LS-a Osječko-Baranjske županije u sastavu Josip Nemet sa psom PG ¨Dona¨ i Miro Hanulak s psom ABJ ¨Lili¨.Drugo mjesto s 370 osvojenih bodova, pripalo je  LS Karlovačke županije čije su boje branili Željko Mejaški sa psom IGK ¨Astor¨ i Ivica Furač sa psom PG ¨Cer¨.Treću pak poziciju sa 343 boda osvojili su članovi LS Primorsko-goranske županije Ivan Jakovac s psom NJLT ¨Don¨ te Dragutin Kovačević sa psom NJLT ¨Nisan Von Stattenberg¨.

Najuspješnijima su u Biogradskom hotelu Kornati na završnoj svečanosti zaslužene darove HLS-a-pehare, medalje i priznanja na prigodan način uručili Mladen Balić, Zlatko Stolnik,Damir Perić, Ante Mitrović i Saša Hunjed.

Sudionici od prvog do posljednjeg bili su oduševljeni dvodnevnom lovno-kinološkom  manifestacijom u kojoj je sve besprijekorno funkcioniralo, za što su uz vodstvo LSZŽ prvenstveno zaslužni lovci ¨Jarebice¨ na čelu s predsjednikom Antom Mitrovićem.Na kraju je zastor na navedene dvije manifestacije spustio dopredsjednik HLS-a Mladen Balić, uz neizostavan poziv lovcima kinolozima da se dogodine na Kupu u čast zaštitnika lovaca Sv.Huberta, okupe u još većem broju.

Inače, svečano otvorenje navedene dvodnevne manifestacije lovstva i kinologije krenulo je prvoga dana postrojavanjem sudionika uz intoniranje hrvatske himne ¨Lijepe naše¨ te minutom šutnje za sve poginule hrvatske branitelje i lovce preminule u zadnjih godinu dana, na platou ispred zgrade biogradske Gradske uprave.Pored postrojenih ekipa činu otvorenja nazočili su brojni gosti i uzvanici među kojima je bio i predsjednik Hrvatskog Kinološkog saveza Branko Šare. U ime grada domaćina prvi se okupljenima biranim i toplim riječima obratio gradonačelnik Ivan Knez. Nakon njega isto su redom učinili predsjednik LSZŽ Damir Perić, predsjednik Biogradske LU ¨Jarebice¨ Ante Mitrović, dopredsjednik HLS-a i predsjednik Povjerenstva za lovnu kinologiju Mladen Balić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak. Čast da uz nastup KUD-a ¨Gradina¨ iz Polače, proglasi otvorenom jedanaestu po redu tradicionalnu manifestaciju u ime odsutnog župana Zadarske županije Božidara Longina, pripala je dožupanu Šimi Mršiću.

ŽELJKO KRAIČAK, državni tajnik:

- HLS je uistinu snažna i dobro organizirana institucija, koja okuplja velik broj lovoovlaštenika i članica sa posebnim naglaskom, da se njeguju lovna tradicija, lovačka baština i kultura.Upravo kroz ovakve manifestacije snažno do izražaja dolaze lovstvo i kinologija.Ministarstvo poljoprivrede RH zaista intezivno surađuje sa HLS-om. Ja se i ovom prigodom želim zahvaliti HLS-u na doprinosu kojeg su njegovi čelnici iskazali da zajednički uredimo Zakon o lovstvu, koji će biti održiv. Ministarstvo poljoprivrede je uz potporu hrvatske Vlade i ove godine osiguralo 20 miliona kuna za financiranje police osiguranja od šteta u prometu, danas kada se štete mjere u milionskim iznosima.Ubuduće umjesto plaćanja šteta, naši lovoovlaštenici će moći ta sredstva usmjeriti u daljnju izgradnju lovotehničkih objekata, kako bi se još više lov usmjerio u poboljšanje hrvatskog turizma. Želim se zahvaliti Zadarskoj županiji i gradu Biogradu na doprinosu održivog razvoja lovstva na ovim prostorima, a vama dragi lovci i kinolozi na očuvanju lovne etike i tradicije. Hrvatska kinologija je ostavila trag duboko u prošlosti i ona je ta koja stvara vrijednosti za budućnost. Sada kad kreće lovna sezona, molim vas da vodite računa o sigurnosti i biosigurnosti zbog zaštite od zarazne bolesti afričke svinjske kuge, ali da svi uživamo i radujemo se svakom lovu, rekao je uz ostalo tajnik Kraičak.

MLADEN BALIĆ, dopredsjednik HLS-a:

- Želim se u prvom redu u svoje osobno te u ime Izvršnog odbora HLS-a i njegovog predsjednika Đure Dečaka, zahvaliti Lovačkim udrugama ¨Jarebici¨ i ¨Velebit¨, LSZŽ i njegovim čelnicima predsjedniku Periću i tajniku Paviću na gostoprimstvu i svemu ostalomu što su učinili u ova dva dana. Također i svim sudionicima i takmičarima a posebno sucima koji su svoj posao odradili časno i profesionalno. Hvala napose predsjedniku Anti Mitroviću. U ime svih sudionika želim posebno zahvaliti dopredsjedniku Jarebice Milanu Pataču-čovjeku koji je odradio lavovski dio posla na terenu i kojeg će za postignute zasluge HLS nagraditi lovačkim odličjem. Vjerujem da će LSZŽ biogradskoj Lovačkoj udruzi ¨Jarebici¨ za sve postignuto i učinjeno na promidžbi lovstva i  lovne kinologije, dodijeliti nagradu kao najboljoj ovogodišnjoj udruzi i da će nagraditi njezine ljude, jer su dali veliki obol ovoj manifestaciji, kazao je pored ostalog Balić.

DAMIR PERIĆ, predsjednik LSZŽ:

- Hvala svim natjecateljima a napose predsjedniku HLS-a Đuri Dečaku i čitavom Izvršnom odboru, što su nam ukazali povjerenje organizacije ovako značajnog i velikog događaja.Vjerujemo da smo njihovo povjerenje i opravdali. Hvala naravno i domaćinima čelnim ljudima i lovcima Jarebice s predsjednikom MItrovićem za sve učinjeno na lovnim terenima i van njihovih granica. Još jednom čestitam pobjednicima, čija će ih odličja vjerujem još dugi niz godina vraćati i podsjećati na grad Biograd, Zadarsku županiju i na ovaj prekrasni događaj, zaključio je Perić.

ANTE MITROVIĆ, predsjednik ¨Jarebice¨

- Bila nam je iznimna čast da smo mogli biti domaćini ovako velikom broju kolega lovaca i kinologa iz čitave Hrvatske. Ovako nešto se ne događa često. Vrijeme nas je pustilo i odrađeno je sve kako je bilo i planirano. Sve je proteklo u redu bez ikakvih prigovora a hvala Bogu i bez ozljeda. U svoje osobno te ime svih  300 lovaca Jarebice ovim se putem želim zahvaliti pobjednicima, svim učesnicima i gostima, HLS, LSZŽ, upravi našeg grada s gradonačelnikom Ivanom Knezom, Komunalnom Općinskom poduzeću ¨Bošana¨ i svima ostalima koji su nam pružili ruke podrške, rekao je uz ostalo predsjednik Mitrović skrenuvši nam pozornost na podatak da će uskoro krenuti u izgradnju vlastitog strelišta za parkur, u što se planira usmjeriti oko 400 tisuća kuna.

 

ANTE MATAK, MARINO PERNAR I JOSIP KOVAČEVIĆ-ekipni pobjednici članovi LSZŽ:

- Ovo je veliki uspjeh za Zadarsku županiju te za njezino lovstvo i kinologiju. Biti prvi u Republici Hrvatskoj u ovako žestokoj konkurenciji veliki je podvig i velika obaveza. Organizacija je bila izuzetno kvalitetna a da o gostoprimstvu domaćina i negovorimo. Pojedinačno sam osvojio četvrto mjesto. Malo je nedostajalo da budem na tronu. Ali čestitam pobjedniku i idemo dalje, rekao je Matak.

- I ja bih pohvalio prije svega organizatore te dečke na terenu koji su obavili lavovski dio posla. Baraž je zaista bio zahtjevan i do zadnjeg trenutka osobno nisam znao kako će se ova priča okončati. Nas trojica smo opravdali ukazano nam povjerenje. Ovo nam je novi vjetar u leđa, reći će Pernar ujedno viceprvak u pojedinačnoj konkurenciji.

-Natjecanje je bilo jako dobro. Organizacija možda najbolja do sada. Ovim našim uspjehom, konačno je dominacija Zagrebačke županije prekinuta. To je dobro ne samo za nas već i za kompletnu hrvatsku kinologiju i lovstvo. Naša županija je već dugo u samom vrhu hrvatske kinologije, lovstva i streljaštva. Nas trojica smo presretni, jer osvojiti prvo mjesto u ovako žestokoj konkurenciji, predstavlja ogroman podvig, zaključio je Kovačević.

Piše B. Božić

Foto B. Božić