zadar-skupstina-lszz-sve-odluke-prosle-glatko-img_6870

ODRŽANA GODIŠNJA SKUPŠTINA ŽUPANIJSKOG LOVAČKOG SAVEZA

Piše Branko Božić

Foto Branko Božić

U blagdanskom ozračju održana je godišnja izvještajna skupština zadarske županijske Lovačke krovne organizacije, koja pod svojom ingerencijom u 18 Lovačkih društava okuplja preko 2.500 aktivnih lovaca. Na samom početku intonirana je državna himna ¨Lijepa naša¨ a okupljeni su se, kako to i priliči, minutom šutnje poklonili svim poginulim hrvatskim braniteljima, kao i svim umrlim lovcima u proteklih godinu dana.

Skupštinom je uz pripomoć tajnika Roka Pavića, predsjednika Povjerenstva za lovnu kinologiju Davora Vranića te Željka Bušića predsjedao predsjednik Damir Perić. Ista je otvorena utvrđivanjem nazočnih delegata te imenovanjem radnog predsjedništva a potom i jednoglasnim usvajanjem dnevnog reda.

O svim pojedinostima vezanim za rad u proteklih godinu dana kao i aktivnostima koje se planiraju provesti u narednoj 2020 godini okupljenim delegatima detaljno su elaborirali predsjednik Perić i tajnik Pavić.

- Kolege lovci sada kad ispraćamo tekuću 2019 godinu, s ovog mjesta još jednom u svoje osobno te ime svih članova Izvršnog odbora, iznova želim javno zahvaliti lovcima i njihovim vodstvima Lovačkih društava ¨Jarebica¨ Biograd, ¨Vrana¨ iz Vrane te ¨Velebit¨ Gračac, a posebno ovdje nazočnom dopredsjedniku ¨Jarebice¨ Milanu Patači, na svemu što su učinili za vrijeme nedavnog trajanja dvodnevne manifestacije lovstva i kinologije. Jedanaestog državnog lovno-kinološkog Kupa ¨Sveti Hubert¨ koji je održan unutar lovišta ¨Jarebice¨ u zaleđu Biograda te desetog jubilarnog državnog Kupa za pse glasnog gona održanog u gateru LD ¨Velebit¨ Gračac. Ujedno riječi hvale iskazujem i biogradskom gradonačelniku Ivanu Knezu i njegovim suradnicima na iskazanoj pomoći i dobrodošlici takmičarima iz čitave Hrvatske.

Kao što je poznato predstavnici Zadarske županije u ekipnom srazu Ante Matak, Josip Kovačević i Marino Pernar u Kupu ¨Sveti Hubert¨ osvojili su prvo mjesto, dok je u pojedinačnoj konkurenciji naš takmičar Marino Pernar osvojio drugo mjesto.

Što se pak tiče lovnog streljaštva ove smo godine u liku i djelu lovca-strijelca Ante Mataka dobili državnog prvaka. Nije bilo lako vjerujte u žestokoj konkurenciji od ponajboljih 126 hrvatskih strijelaca, osvojiti prvo mjesto.Upravo zahvaljujući navedenim lovcima kinolozima i strijelcima, moramo svi biti ponosni i sretni. Još jednom iznova opravdali smo tvrdnju kako Zadarska županija od davnima naprosto vrvi iskusnim i preganim, kako lovcima tako i vrhunskim strijelcima i kinolozima. Naš savez će i nadalje uz svakodnevno motrenje stanja lovstva na prostoru Zadarske županije, ne samo moralno već i financijski podupirati sve aktivnosti svih naših 18 Lovačkih udruga, rekao je u uvodu predsjednik Perić.

- Što se pak tiče aktivnosti glede naredne 2020 godine, i nadalje ćemo striktno i odgovorno provoditi zakonom zacrtane mjere prevencije glede pojave virusa afričke svinjske kuge. U tom pogledu naša nam je županija osigurala 100.000 kuna kojih ćemo raspodijeliti našim udrugama na terenu.

Nadalje, isto toliko novaca županija nam je spremna ovog časa isplatiti za izgradnju toliko željenog strelišta za lovački parkur na streljani Žmirići, o čemu već duže vrijeme vodimo razgovore sa čelnicima zadarskog streljačkog kluba ¨Lovac¨ i njihovim predsjednikom Danijelom Telesmanićem Didom, koje inače gospodari navedenim strelištem. Vjerujem da ćemo i to pitanje već uskoro skinuti s dnevnog reda.

U narednih 365 dana suradnju sa Hrvatskim Lovačkim savezom nastojati ćemo podignuti na još veću razinu. Isto tako nastojati ćemo poboljšati sve oblike suradnje sa institucijama bitnim za lovstvo kao što su Ministarstvo poljoprivrede RH, MUP-om – PU zadarskom u pogledu preventive sigurnosti lova, suzbijanja krivolova i naleta vozila na divljači i tako redom.

Budući da su nam šume, a time i naša lovišta, onečišćena gomilama otpada i kojekakvog smeća, nastojati ćemo da u zajedništvu kako s gradskim tako i općinskim komunalnim službama na terenu, organiziramo što više zajedničkih akcija na uklanjanju, čišćenju i saniranju navedene pošasti koja je zahvaljujući neodgovornim pojedincima kulminirala u posljednje vrijeme. Nastojati ćemo još više intenzivirati suradnju sa udrugama od interesa za zaštitu prirode u okoliša i ostalim udrugama koje su od interesa za lovstvo, suradnju s medijima glede promicanja lovne etike i morala uz pravovremeno i objektivno informiranje i tako redom, rekao je Perić okončavši svoje izlaganje konstatacijom kako LSZŽ financijski posluje stabilno te kako zbog toga neće se mijenjati iznosi članarine za lovce koji iznosi 80 kuna kao i iznos ispita za buduće nove lovce koji se kreće u visini od 2.400 kuna.

Što se pak tiče financija tajnik Roko Pavić je istaknuto kako LSZŽ u narednoj godini planira uprihoditi 1.098.520 kuna dok će se istovremeno potrošiti 1.096.121 kuna. Većina sredstava 1.053.420 kuna uprihoditi će se od članarine, dok će se unutar rashoda prema HLS transferirati 831.000 kuna, strijelci i kinolozi dobiti će 70-80 tisuća kuna, za zaposlene će se izdvojiti oko 103.000 kuna i tako dalje.

Predsjednik Perić je pozdravio ovako konstruktivnu raspravu, dodavši da će se sa strane njega i njegovih suradnika, učiniti sve da se navedene nepravilnosti i negativnosti bilo koje vrste na terenu na miroljubljiv način otklone, te kako će on osobno na narednom sastanku u Hrvatskom Lovačkom savezu u Zagrebu prezentirati prijedloge i mišljenja zadarskih lovaca. Navedena izvješća dana su na izglasavanje te su ih nazočni skupštinari jednoglasno usvojili.

Pred sam kraj u svoje osobno te članova Izvršnog odbora svim lovcima Zadarske županije i članovima njihovih obitelji, predsjednik Damir Perić poželio je sretan Božić te sretnu i uspješnu Novu 2020 godinu, pozvavši sve lovce na već tradicionalnu božićno-novogodišnju akciju darivanja krvi, koja će se u organizaciji LSZŽ održati na Odjelu transfuzije zadarske Opće bolnice u srijedu 11. ovog mjeseca i to u vremenu od 15 do 18 sati.